Travel Tours Reviews Bulgaria Why visit Bulgaria?

Why visit Bulgaria?Alexander Nevsky Cathedral, situated in the heart of the stunning city of Sofia is the iconic symbol of Bulgaria: the Aleksander Nevsky Cathedral. Paid for by the people of the city and built between the years 1882 and 1912, the cathedral was constructed to honor the lives of the 200,000 Russian soldiers who were killed fighting in the Russo-Turkish war for Bulgaria’s freedom from the rule of the Ottomans.

The cathedral itself is ornately detailed, with a decadent 45-meter high, gold-plated dome. Inside, you can walk among the many intricate mosaics, meaningful murals and depictions of saints and angels; huge chandeliers hang low, dripping in decadent gold, whilst the solid wood of the altar and pews is delicately carved.

Varna, The sun-splashed favourite of local Bulgarians heading out of Sofia and Plovdiv for the summer, Varna is much more than just your run-of-the-mill resort town on the edge of the Black Sea. Yes sir, with a long and enthralling history, oodles of crumbling Roman bathhouses and elaborate Orthodox architecture (like the almost unpronounceable Dormition of the Mother of God Cathedral), the city appeals to history buffs and culture vultures as well as sun seekers.

Of course, the beaches are still a big factor, and one bustling sand-side promenade beckons travelers with oodles of seafood restaurants and cocktail bars, while lively clubs erupt right on the edge of the shore after dark.

Zheravna, A showcase in all things Bulgarian National Revival, Zheravna is a rustic and raw picture of one of the country’s most iconic architectural styles of old.

The town itself sits nestled at the base of the mighty Balkan Mountains, between dense thickets of Bosnian pines and white elms, where it seems almost organically formed in its timber-clad, stony appearance.

The cottages that pepper the cobbled streets all come beautifully restored, with more than 150 examples of the typical hardwood facades on display.

Amidst the buildings, sites like the Yordan Yovkov House and the icon-packed St Nicholas Church draw the biggest crowds, while others will head for the August Dobromiritsa Rural Park nearby, where festivals celebrating Bulgarian folk costumes and music erupt throughout the year.

UNESCO-tagged and rising like a great Balkan bulwark against the borders of Macedonia and Greece, the Pirin National Park is a hinterland like no other in Europe.

Up on high, its snow-spotted summits gather caps of mist, while alpine valleys below are dashed with avalanches of forest-green pine and fir trees, and speckled with the occasional bed of edelweiss.

Meanwhile, deer and bears stalk the woodlands to this day, and wild goats clamber atop the craggy precipices to find shelter in the rocky crevices and caves.

It’s hardly a wonder that this one is hailed as a paradise for hikers and outdoorsy types, with trails soaring to the top of Vihren (the highest peak) and weaving around the whopping 186 mountain lakes!

For our dutch readers:

Sofia, De uitgestrekte hoofdstad van Bulgarije is iets van een lappendeken van zijn eigen verleden. Rond de randen stijgen de grote brutalistische monumenten naar de sovjetregering; eindeloze stromen van koeken snijden hoogbouw.

Dichter bij het centrum en de oude overblijfselen van het Serdica Fort en de Romeins-Byzantijnse kerk van St George zitten in de schaduw van stalinistische gemeentelijke gebouwen.

En dan zijn er de iconische orthodoxe koepels en vergulde bouwwerken van de Alexander Nevski-kathedraal, die glinsteren onder de met sneeuw bedekte toppen van de Vitosha-berg in de verte.

Het is allemaal heel eclectisch, en het lukt zelden om indruk te maken op reizigers die hier een tijdje willen blijven hangen. Extra info Vakantie naar Bulgarije

Zheravna, Een showcase in alle dingen Bulgaarse nationale revival, Zheravna is een rustieke en rauwe foto van een van de meest iconische architecturale stijlen van het land.

De stad zelf ligt genesteld aan de voet van het machtige Balkangebergte, tussen dicht struikgewas van Bosnische dennen en witte iepen, waar het bijna organisch gevormd lijkt in zijn met hout beklede, stenige aanblik.

De huisjes die de met kinderkopjes geplaveide straatjes verkennen, worden allemaal prachtig gerestaureerd, met meer dan 150 voorbeelden van de typische hardhouten gevels.

Te midden van de gebouwen trekken sites zoals het Yordan Yovkov-huis en de iconische St Nicholas Church de grootste drukte, terwijl anderen naar het nabijgelegen augustus-Dobromiritsa-park gaan, waar festivals die Bulgaarse folklorekostuums en muziek vieren het hele jaar door uitbarsten. is een van de favoriete toegangspoorten tot de zuidelijke delen van de kust van de Zwarte Zee. Een verre schreeuw van de oude en historische centra die het land elders bepoederen, het is een grotendeels moderne zaak van stijgingen van Art Deco en gemanicuurde parken aan de rand van de zee.

Het is ook de thuisbasis van enkele van de meest levendige muziekfestivals in Bulgarije, zoals de ronkende Spirit of Burgas die elk jaar in de zomer uitbarst.

North Beach is het meest populaire stuk zand in de stad, terwijl Burgas ook nog een truc in petto heeft: het majestueus mooie drietal meren dat zich uitstrekt van het vogelspottersparadijs Vaya in het westen tot de zoute wateren van Atanasovsko tot de north.

UNESCO-getagd en oprijzend als een groot bolwerk op de Balkan tegen de grenzen van Macedoniƫ en Griekenland, is het Pirin National Park een achterland als geen ander in Europa.

In de hoogte verzamelen de met sneeuw gevlekte toppen mistdoppen, terwijl de alpiene valleien worden overspoeld met lawines van bosgroene dennen en dennenbomen en gespikkeld met af en toe een bed van edelweiss.

Ondertussen stelen herten en beren de bossen tot op de dag, en wilde geiten klauteren bovenop de steile afgronden om beschutting te vinden in de rotsachtige spleten en grotten.

Het is nauwelijks een wonder dat deze wordt geprezen als een paradijs voor wandelaars en outdoortypes, met paden die naar de top van Vihren (de hoogste piek) zweven en rond de maar liefst 186 bergmeren weven!